(Esittely) KIRJA UUTUUS Ikuiset Seprat

Pian saatavissa:

Ikuiset Seprat

Jouni Jäppisen kirjoittama kirja. Sepra-kanssakäymisestä ja saarelaisuudesta
Viron ja Suomen välissä ennen toista maailmansotaa.

Kirjan Hinta 32,60 € (ilman lähetyskuluja)

Ikuiset Seprat kirjan tilaus

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Ikuiset Seprat

Tytärsaaren perifeerinen sijainti lähempänä Viroa kuin Suomen rannikkoa tarjosi saarelaisille mahdollisuuden ylläpitää vilkkaita suhteita virolaisten kanssa satojen vuosien ajan. Elämä Tytärsaarella oli fyysisesti raskasta ja edellytti saarelaisilta täydellistäomatoimisuutta ja monitaitoisuutta.

Elinehto oli virolaisten kanssa käyty suolakalan vaihtokauppa maanviljelystuotteisiin. Kaupankäyminen edellytti saarelaisiltalaivanrakennus- ja merenkulkutaitoa, sekä viron kielen osaamiksta. Satojen vuosien kuluessa kielet ja tavat sekoittuivatosittain toisiinsa. Virolaiset ja Tytärsaarelaiset pitivät toisiaan avoimina ja rehellisinä Virossa tytärsaarelaisten ei muisteta pettäneen virolaisia ystäviään kertaakaan.

Pienen ja talvisin täydessä eristyksessä eläneenTytärsaaren kalastajayhteisölle virolaiset ystävät olivat kaikki kaikessa. Jäidenlähtöä ja purjehduskauden ensimmäistä Viron matkaa odottivat kaikki saarelaisetkuumeisesti. Jokaisella tytärsaarelaisella suvulla ja perheellä oli Virossa useita vaihtuvia kauppaseproja, mutta vain yksi "ikuinen sepra", joka tarkoitti ikimuistoisista ajoista samojen perheiden välillä periytynyttä sepraystävää.

Suhteet olivat syviä ja aikalaislähteiden mukaan ystävykset pitivät toisiaan perheenjäsenten arvoisina verisukulaisina., joiden puolesta oltiin valmiina tarvittaessa vaikka kuolemaan.

Tytärsaaren nuorisoseura aloitti 1920-luvun lopullaesiintymismatkat Viroon, jotka huipentuivatvuosina 1935 - 1939 kahteentoista suureen heimojuhlaan. Tytärsaaressa sekä Purtse-Joensuun, Luganusen, Pikkaristin, Sämin ja Varudin kylissä Virumaalla. Suurimpiin juhliin osallistui Sämisillan kievarissa yli tuhat virolaista vierasta. Tytärsaaren nuorisoseuran huvitoimikunta esitti tuolloinvirolaisille useita näytelmiä, kansantanssia ja runonlausuntaa.

Vilkas kanssakäymien johti1920 - ja 1930-luvuilla lukuisiin seurustelusuhteisiin, kirjeenvaihto- ystävyyteen ja lopulta neljään avioliittoon, tytärsaarelaisten kalastajien ja laivurien löytäessä Virumaalta morsiamen. Seprojen ystävyyssuhteet katkesivat äkillisesti 11.10.1939, jolloin Tytärsaari evakoitiin muutaman tunnin kuluessa. Tuona päivänä oli Virossa oli useita tytärsaarelaisia aluksineen, joille evakuointikäsky vietiin moottoriveneellä ja jolloin ystävyyssuhteet katkesivat.

Jouni Jäppinen