Saariston Sirkkat, Svenit sekä muut myönnetyt huomionosoitukset

Filosofian lisensiaatti Helena Honka-Hallila, kotipaikka Länsi-Suomen lääni, Varsinais-Suomi, Turku.

Hän - Helena Honka-Hallila on valtakunnan tasolla ansioitunut ja tunnettu aineettoman kulttuuriperinnön esillä pitäjä ja dokumentoija: hän on tekstiilitutkija, kansatieteilijä ja palkittu tietokirjailija, joka on kirjoittanut kymmeniä teoksia perinnekäsitöistä sekä lukuisia henkilö-, yhdistys ja pitäjähistorioita – todellinen kotiseutukirjallisuuden moniottelija. Hän on paitsi tutkinut ja dokumentoinut perinnekankaita myös itse kutonut niin sanottuja muinaiskankaita muun muassa arkeologisista aineistoista saatujen mallien mukaan. Honka-Hallilan ansiot harvinaiselta kulttuuriperinnön alalta ovat valtakunnallisesti erittäin merkittäviä.

Suomen Kotiseutuliitto ry.

On Pyhtää-seura ry. Pyttissälskapet rf. esityksestä myöntänyt kotiseutuliiton ansiomitalin Pyhtään Historiakirjan 1743 - 2014 kirjoittajalle filosofian lisensiaatti Honka-Hallilalle.

Kotiseututyön ansiomitali on liiton korkein tunnustuksenosoitus, joka luovutetaan saajalleen Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä.

Tätä korkeinta ansiomitalia myönnetään vuosittain valtakunnallisilla kotiseutupäivillä ja ainoastaa 10 kpl kerralla.

Ansiomitalin on suunnitellut taiteilija Viljo Savikurki ja sitä on myönnetty vuodesta 1953 alkaen.

Pierina Järventaus sai Suomen kotiseutuliitto ry:n myöntämän kultaisen ansiomerkin N:ro 65 vuonna 2012.
Atte Rosenblad sai Suomen Kotiseutuliitto ry:n myöntämän kultaisen ansiomerkin N:ro 169 vuonna 2015.
Raino Ojansivu sai Suomen Kotiseutuliitto ry:n myöntämän kultaisen ansiomerkin N:ro 203 vuonna 2015.
Anu Weckman sai Suomen Kotiseutuliitto ry:n hopeisen ansiomerkin n:ro 285 vuonna 2016

Hallituksen muöntämät
Kultaiset ja hopeiset ansiomerkit

Kotiseututyön kultainen ansiomerkki n:ro 65

Pierina Järventaus
Kirkonkylä

Kotiseututyön kultainen ansiomerkki n:ro 169
Atte Rosenblad

Kotiseututyön kultainen ansiomerkki n:ro 203

Kotiseututyön hopeinen ansiomerkki n:ro 285
Anu Weckman
Vastila

myöntämät
ansiomerkit

Eero Iivari
Heinlahti

Irma Roitto
Purola

Jaana Viitakangas - Rinne
Hannu Rinne
Kiviniemi

Saariston Sirkka 2017 Jaana Viitakangas - Rinne ja Saariston Sven Hannu Rinne Kiviniemestä
Kuvaaja Hannu Lehtinen

Pyhtään XII Saaristomarkkinoilla 2004 nimesin kehittämäni huomionosoituksen  markkinavoudin ominaisuudessa ensimmäinen Saariston Sirkkan, johon ominaisuuteen ensimmäisenä kunnian sai
Toini Räsänen.

Olin tätä ennen jo useamman vuoden miettinyt mahdollisuutta, mikä voisi olla oikea tapa muistaa vuosittain tai ainakin kahden vuoden välein "oikeata" pyhtääläistä henkeä eteenpäin vienyttä ja sen parissa aktiivisesti työskennellyttä henkilöä.

Ajattelun tuloksena huomionosoituksen muodoksi kiteytyi mereren äärellä kun ollaan niin oikeaoppiseksi "titteliksi" muodostui Saariston Sirkka tai Saariston Sven.

Luovutin tämän nimeysoikeuden Pyhtää-seura ry. Pyttissällskapet rf:n yksinoikeudeksi ilman siirto-oikeutta kolmannelle taholle seuran perustavan kokouksen yhteydessä 2006 toivomuksella, että ajatustani myöhemmin tapahtuvissa nimeämissä noudatettaisiin alkuperäistä nimeämis ajatusta kunnioittaen.

Tämän nimeämisen taustalla on ajatus siitä, että vastaisuudessa vuosittain voitaisiin muistaa sellaista henkilöä kunniamaininnalla, joka on vuosien myötä on ollut tekemässä paljon arvokasta työtä pyhtääläisyyden eteen ja henkilö on myöskin muuten maininnan arvoinen "persoona" pyhtääläisessä elämänmenossa.

Yhdenselkeän kriteerin valinnalle ja nimeämiselle asetetin alusta alkaen, henkilö joka toimii aktiivisesti päivänpolitiikassa ei voi tulla valituksi Saariston Sirkaksi tai Sweniksi.

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Vuoden 2015 Saariston Swen Atte RosenBlad kunnanhallituksen puheenjohtaja Sari Tjederin onniteltavana
Saariston Sirkka 2014 Irma Roitto
Saariston Sven 2013 Eero iivari
Vuoden 2012 Saariston Sirkka ja Sven olivat juhlavuoden kunniaksi Tuula ja Matti Paaavola "Esittävät taiteilijat"
Vuoden 2011 Saariston Sven Seppo Mikola vaimonsa Elisan kanssa nimityksen jälkeen
Saariston Sirkka 2010
Elämäntyönsä Pyhtään seurakunnan "Kerhotätinä" täydellä sydämellä työtään tehnyt Eila Lehtimäki
Saariston Sven 2009
Siltakylä VPK:n "HENKI" Ahti Savolainen
Vastila - Hirvikoski alueen "puurtaja" Anu Weckman vuoden 2016 Saariston Sirkka ja hopeisen Kotisutuliiton ansiomerkin saaja

Tässä yläpuolella on viimeksi valittujen Sirkkojen ja Svenien kuvia ja vasemmassa laidassa on vielä lisäksi muutama nimi joiden kohdalle valinta on jo kohdistunut.

Pyhtää-seura ry. Pyttissälskapet rf.
myöntämät Saariston Sirkka ja Swen

Jaana Viitakangas - Rinne
Hannu Rinne

Kiviniemi

Pyhtää-seura ry. Pyttissällskapet rf.
luovuttamat Suomen Kotiseutuliitto Ry.

Kotiseututyön ansiomerkkit:

Karl Backman