Valtakunnalliset kotiseutupäivät Kotkassa 2023

Kotkan Satama Areenan ensimmäinen tapahtuma on jo varattu –

Kotkan kaupunki järjestää

Valtakunnalliset kotiseutupäivät vuonna 2023

Kotiseutupäivät kokoaa kotiseutuasioiden parissa työskentelevät ihmiset yhteen. Kotiseutuliitto myöntää kaupungille tai kunnalle oikeuden toimia päivien isäntänä.

Vuonna 2023 Kotkaan tulevat kotiseutupäivät pitävät sisällään tapahtumia ympäri kaupunkia, mutta rakenteilla oleva Satama Areena tulee olemaan tapahtuman pääpaikka.

Elina Valtonen

Kantasatamaan valmistuvaan Satama Areenaan on jo kaavailtu ensimmäinen tapahtuma. Kotka isännöi vuoden 2023 Valtakunnallisia kotiseutupäiviä, joiden päätapahtumapaikkana Satama Areena tulee toimimaan.

– On hienoa saada juuri kotiseutupäivät Satama Areenan ensimmäiseksi tapahtumaksi, iloitsee tapahtumakeskuksen toimitusjohtaja Minna Nyman tiedotteessa.

Kotiseutuihmiset kokoontuvat

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on Suomen Kotiseutuliiton vuotuinen päätapahtuma. Sen tarkoituksena on lisätä kotiseututyön arvostusta ja esitellä järjestäjäaluetta. Liitto myöntää kaupungille tai kunnalle oikeuden toimia päivien isäntänä.

Päivien aikana kotiseutuasioiden parissa työskentelevät ammattilaiset ja vapaaehtoiset keskustelevat, verkostoituvat ja juhlivat kotiseututyön saavutuksia. Tänä vuonna kotiseutupäivät järjestetään Oulussa.

Kotiseutuliiton mukaan kyseessä on kaikille avoin kulttuuriperintöä ja kansalaistoimintaa käsittelevä tapahtuma, joka on täynnä kohtaamisia, keskusteluja, alueeseen tutustumista, retkiä ja juhlaa.

Kymenlaaksossa viimeksi lähes 40 vuotta sitten

Kotiseutupäiviä on edellisen kerran vietetty Kymenlaaksossa vuonna 1984.

– Taukoa tulee siis lähes 40 vuotta, joten on korkea aika saada tämä hieno tapahtuma seudullemme, huomauttaa Kotkan kotiseutupäivien pääsihteeri, kaupungin viestintä- ja tapahtumakoordinaattori Nina Rauhala tiedotteessa.

Kymenlaaksolaisia kotiseutuyhdistyksiä kutsutaan syksyllä tapaamiseen, jossa pohditaan erilaisia tapoja osallistua tapahtuman toteutukseen.

Reiluus, rohkeus ja rakkaus

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo olevansa mielissään, että Kotka on valittu tapahtuman isäntäkaupungiksi. Hänen mukaansa yhteisöllisyydellä ja osallisuudella on iso merkitys kotkalaisessa kulttuurissa ja elämäntavassa.

– Itse en koe kotiseutuna vain paikkakuntaa, jossa olen syntynyt ja elämäni alkuvuodet viettänyt, vaan sanonnan mukaan siellä missä on petini, on myös kotini. Laajassa sydämessä on tilaa useammallekin kotiseudulle ja on hienoa, että saamme Valtakunnalliset kotiseutupäivät tänne meidän Kotkaan, jota nyt erityisesti kotiseutu rakastan, Sirviö toteaa tiedotteessa.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät pidetään 8.-10. syyskuuta 2023. Päivien teemana on tuolloin Kotkan kaupunkistrategian arvioista kumpuava "Kotiseutumme: reilusti, rohkeasti ja rakkaudella".